Epoksi Macun Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Su geçirmez, sert ve dayanıklı yapısıyla epoksi macunları evinizde birçok yerde kullanabilirsiniz. Epoksi macun nedir, nerelerde kullanılır, nasıl uygulanır? detaylıca açıkladık ve merak ettiğiniz tüm soruları aşağıda cevapladık.

Epoksi Macun Nedir?

Epoksi macun nedir
Epoksi macun nedir?

Epoksi macun çift komponenetli bir dolgu ve yapıştırma macundur. Birçok yüzeyde hem yapıştırma hem de dolgu işlerinde kullanabilirsiniz. İki bileşeni karıştırarak, dayanıklı ve bir çok yüzeye tutunabilen bir macun elde edebilirsiniz. Bazı markalar çelik macun, plastik çelik macun ve epoxy putty adları ile satışa sunuyor.

Epoksi macunlar reçinelerden elde edilir. Tüm epoksi macunlar iki bileşenlidir. Bileşenin biri hızlandırıcıdır. Yapışmayı hızlı bir şekilde aktive eder. Epoksi bileşenleri etkileşime girerek sert, sağlam bir dolgu malzemesi ortaya çıkarır. Birçok yüzeye yapışabilir.

Epoksi Macun Su Geçirir Mi?

Hayır epoksi macun su geçirmezdir. Epoksi macunlar, suya, seyreltilmiş asite ve birçok kimyasala dayanıklıdır. Ayrıca genel temizlik maddelerinden etkilenmezler.

Epoksi Macun Çatlar Mı?

Hayır epoksi macun çatlamaz. Epoksi macunların öne çıkan özelliklerinden biri de sert bir yüzey oluşturması ve çatlama yapmamasıdır. Oldukça dayanıklı olan epoksi macunlar, uygulandığı zeminle sağlam bir şekilde birleşerek yapışır ve çatlamaz. (Detaylı bilgi için epoksi yapıştırıcı nedir? yazısını okuyabilirsiniz.)

Epoksi Macun Çeşitleri Nelerdir?

Epoksi macunlar kullanım amacına göre ikiye ayrılır.

Ev tipi epoksi macun yapıştırıcı: Ev tipi epoksi macun küçük ambalajlarda satılır. Ambalajı genellikle silindir şeklindedir. Bileşenin biri silindirin içinde diğeri ise dış kısmındadır. İki bileşenin eşit olarak alınabilmesi için silindir sosis gibi kesilir ve elde karıştırılır. Diğer ambalaj ise kibrit kutusu tipindedir.

Kibrit kutusu tipindeki ambalajda iki bişeni rahatlıkla görmek mümkündür. Bileşenler genellikle sarı ve yeşil renkte olur. Eşit miktarda koparıldıktan sonra karıştırarak kullanabilirsiniz.

Sanayi tipi epoksi macun: Sanayi tipi epoksi macunlar daha büyük ambalajlarda satılır. Bu epoksi macunları büyük kovalarda temin etmeniz mümkündür. Özellikle yapılardaki kırık, dökük, çatlak kısımları onarmak için kullanılır ve üzerine genellikle epoksi boya veya zemin boyası yapılır. (Detaylar için beton boyama ve epoksi boya yazılarını okuyabilirsiniz.)

Epoksi Macun Ne İşe Yarar?

Epoksi macun ne işe yarar?
Epoksi macun ne işe yarar?

Epoksi macunun esas amacı yüzeyde sert bir dolgu oluşturmaktır. Yüzeydeki kopmuş ve aşınmış kısımları onarmak için epoksi macunları kullanabilirsiniz. Ayrıca çatlakları epoksi macun ile doldurarak tesfiye edebilirsiniz. Böylece hem dolgu yapmış, hem de sağlam bir yapıştırma sağlanmış olacaksınız.

Epoksi macunların bir diğer özelliği de dolgu yaparken iki malzemeyi yapıştırabilmesidir. Hem aynı özellikte hem de farklı özellikte olan malzemeleri birbirine yapıştırabilir.

Epoksi Macun Nerelerde Kullanılır?

Epoksi macunun nerede kullanıldığının epoksi macunun tipine göre açıklamak gerekiyor.

Ev tipi epoksi macunun kullanıldığı alanlar: Ev tipi epoksi yapıştırıcıyı Polietilen, Polipropipen, Nalon, Silikon, Teflon hariç, evde ve arabadaki tüm yüzeylerde kullanabilirsiniz.

Evde tüm tamiratlarda hem dolgu, hem de yapıştırma için epoksi macunları kullanabilirsiniz. Yapıştırma yaparken dolgu yaptığını ve arada bir kalınlık oluşturduğunu hatırlayın. Metal, plastik, ahşap malzemelerde ve mobilyaların kırık parçalarının onarımında rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Sanayi tipi epoksi macunun kullanıldığı alanlar: Sanayi tipi epoksi macunlar, büyük kovalarda satıldığından çok daha geniş alanlar için kullanılabilmektedir. Özellikle zemin boyalarından önce zemindeki çatlakları onarmak için kullanılır. Metal bileşenlerin birleşim kısımlarında deniz taşıtlarında, sac ve alüminyum parçalarda kullanılabilmektedir.

Epoksi Macunun Kullanıldığı Diğer Alanlar

  • Çelik ve plastik malzemelerin kırık ve çatlaklarının onarılmasında,
  • Deniz taşıtlarının gövdelerindeki hasarların onarılmasında,
  • Döküm sonrası oluşan boşlukların kapatılmasında,
  • Vana, pompa su borularının kırık ve delik parçalarının onarılmasında kullanılır. (Detaylı bilgi için su borusu çatlak tamiri ve duşakabin çatlak tamiri yazılarını okuyabilirsiniz.)

Epoksi Macun Uygulaması

en kuvvetli yapıştırıcı
Epoksi macun

Ev tipi epoksi macun uygulaması: Ev tipi epoksi macunu kullanmak oldukça basittir. Epoksi macunu kullanmak istediğiniz yüzeyin temiz, kuru ve yağsız olmasına dikkat edin. İki bileşeni eşit miktarda kopararak, tek renk olana kadar elinizde karıştırın.

Yapıştırmak ve dolgu yapmak istediğiniz yüzeye karışımı bastırarak uygulayın ve parçaları birleştirin. Uygulamadan sonra üzerine de dolgu yapabilirsiniz.

Kurumasın bekleyin ve isterseniz kuruduktan sonra boyayın. Epoksi tamamen sertleşmeden önce (yaklaşık 15 dakika) sonra zımpara yapıp, pürüzsüz bir yüzey elde edebilirsiniz. (Epoksi macunların kullanımı benzerlik gösterse de kuruma süreleri değişebilir.)

buyuk epoksi macun

Sanayi tipi epoksi macun uygulaması: Bir kovada ihtiyacınız kadar epoksi macunu karıştırın ve dolgu yapmak istediğiniz yüzeye metal bir spatula ile uygulayın. Doğru uygulama için için üretici firmanın talimatlarını izleyin.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir