Masa Boyama Teknikleri

ahşap masa boyama
Masa boyama

Masanız hangi tür ve renkte olursa olsun, boyayabilirsiniz. Fakat, masanızın özelliği ve yapıldığı malzemeye göre doğru boyayı kullanıp, doğru işçilikle boyamanız gerekiyor. Ahşap masa boyama, yemek masası boyama, mutfak masası boyama, lake masa boyama ve sprey boya ile masa boyama ilgili tüm detayları aşağıda anlattık. Ayrıca, özel sandalye masa boyası var mı? açıkladık.

Masa Boyama

masa boyama
Masa boyama

Masanızın evdeki diğer mobilyaların rengi ile uyumlu olmasını isteyebilirsiniz veya deforme olmuş, boyası dökülmüş masanızı yenilemek isteyebilirsiniz.

Her iki durumda da masanızın hangi boya ile boyandığı, üzerinde ne çeşit bir uygulama yapıldığı ve masanın cinsi önem taşımaktadır.

Yemek masası olarak kullandığınız gerçek ağaçtan yapılma bir masayı direkt olarak boyayabilirsiniz. Fakat, evde kullanılan masaların bir çoğu mdf kaplamadır.

Mutfak masalarında da yine sıklıkla mdf ve cam kullanılır. Bu tip masaları boyarken, yüzeyin parlak ve kaygan olması boyanın iyi tutmasını engeller. Bu nedenle, boyarken daha dikkat olmalısınız. Gerekli uyarılarımızı yaptığımıza göre artık, farklı türde masalar nasıl boyanır? anlatalım.

Ahşap Masa Boyama

Ahşap masa boyama
Ahşap masa boyama

Ahşap masalar oldukça geniş bir tür ve renk yelpazesine sahiptir. Masanız yemek masası olabilir, mutfak masası olabilir veya kaplama veya cam bir masa olabilir. Ayrıca, koyu renkli bir masayı açık renge dönüştürmek isteyebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi evde kullanılan masaların bir çoğu mdf kaplama oluyor. Gerçek bir ahşap masanız varsa, direkt olarak genel maksatlı akrilik boyalar ile boyayabilirsiniz. Fakat, masanız mdf kaplama ise, boyamadan önce üzerine 1 kat parlak yüzey astarı veya geçiş astarı uygulayabilirsiniz. Bu sayede, boya daya iyi tutacaktır.

Ayrıca, tüm masa boyama uygulamalarından sonra, yüzeyi korumak için 1 ya da 2 kat vernik uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Vernik, sadece parlatmak için değil, masanın boyasını korumak ve çizilmesini engellemek içindir.

Ahşap Masa Neyle Boyanır?

Masa hangi boya ile boyanır? Ahşap masanızı genel maksatlı akrilik boyalar ile boyayabilirsiniz. Hızlı kuruduğundan ve uygulaması kolay olduğundan masa boyamak için en uygun boyalar akrilik boyalardır.

Masanın yüzeyinde, çok sağlam bir tabaka oluşturmak isterseniz, sadece yüzeyini özel tezgah boyası veya epoksi boyalarla da boyayabilirsiniz. Ayrıca, sprey boya, selülozik boya ve yağlı boyalarda da masa boyanabilir. Biz aşağıda, en kolay ve en ekonomik yöntem olan akrilik boya ile ahşap masa boyamayı anlattık. Öncelikle, ahşap masa boyası var mı? açıklayalım.

Masa Boyası Var Mı?

Özel masa boyası var mı? Masalar üretim aşamasında çeşitli boyalar ile boyanırlar veya üzerine ahşap kaplama yapılarak satışa sunulur. Bu masa boyaları, lake boya, selülozik boya veya akrilik boya olabilir.

Şu anda tüketiciler için masa boyası üretimi yapılmıyor. Fakat, eski veya rengini beğenmediğiniz masalarınızı akrilik boya, selülozik boya, epoksi boya veya tezgah boyası ile boyayabilirsiniz. Fakat, bu boyalar içerisinde uygulama kolaylığı nedeniyle, biz akrilik boyalar ile masa boyamayı anlattık.

Ahşap Masa Nasıl Boyanır?

  • Ahşap masanızı temizleyip kurulayın.
  • Masanızın üzerinde kaplama varsa veya parlak bir boya varsa 1 kat parlak yüzey astarı uygulayın.
  • Astarın kurumasını bir gün bekleyin.
  • 24 saat ara ile 2 kat akrilik boyanızın kadife rulo ile uygulayın. (Masa koyu renk ise, 3. katı uygulamanız gerekebilir.)
  • Sık kullandığınız bir masa ise, boya kuruduktan 1 gün sonra üzerine, su bazlı taş vernik uygulayın.

Yemek Masası Boyama

yemek masasi boyama
Yemek masası boyama

Sık sık kullandığınız yemek masalarını boyarken daha da dikkatli olmalısınız. Yemek masaları üzerine çizilmez bir kaplama veya boya ile kaplanmıştır. Böyle bir yüzeyi boyamak her zaman risklidir. Dikkatli bir işçilik yapmazsanız, boyası zamanla soyulabilir, sararabilir veya boyadıktan sonra iz kalabilir.

Misafirlenizin de göreceği yemek masanızı boyarken, yemekleriniz ile boyama yeteneğinizi de gururla sergilersiniz. Yemek masanızı boyarken, en çok dikkat etmeniz gereken kısım, masanın yüzeyidir. Açıkta bulunan, boyama hatalarının görünebileceği kısım, üst kısımdır.

Deforme olmaya en müsait kısım yine masanın üstüdür. Bu nedenle, yemek masası boyarken, en çok bu kısma dikkat etmelisiniz. Özellikle, kaliteli bir kadife rulo kullanmalı ve boyadıktan sonra da üzerine tam koruma için, vernik yapmalısınız. Şimdi, detaylı olarak yemek masası nasıl boyanır? anlatalım.

Yemek Masası Nasıl Boyanır?

  • Yemek masanızı sirkeli su ile silip kurumaya bırakın.
  • Kadife rulo kullanarak, 1 kat genel maksatlı akrilik boya ile 1 kat boyayın.
  • 24 saat ilk katın kurumasını bekleyin.
  • İkinci katı da ertesi gün yaptıktan sonra, yine kurumaya bırakın.
  • Gerekiyorsa 3. gün 3. katı yapın.
  • Tüm boyamalar bittikten 1 gün sonra yine kadife rulo veya sünger rulo ile su bazlı vernik uygulayın. (Su bazlı verniklerde en dayanıklısı taş verniktir.)

Mutfak Masası Boyama

mutfak masası boyama
Mutfak masası boyama

Mutfak masaları da yemek masaları ile yapı bakımından benzerlik gösterir. Bu nedenle, aynı uygulama aşamalarını tatbik edebilirsiniz. Fakat, bazı mutfak masaları cam olabiliyor. Cam mutfak masasını boyamaya başlamadan önce, mutlaka 1 kat parlak yüzey astarı veya geçiş astarı uygulamanızı öneriyoruz. Böylece parlak ve kaygan cam yüzeyine boya daha iyi tutacaktır.

Şimdi, detaylı olarak, cam veya mdf kaplama farketmeksizin mutfak masası nasıl boyanır? anlatalım.

Mutfak Masası Nasıl Boyanır?

  • Mutfak masanızı sirkeli su ile silip kurumasını bekleyin.
  • Boyadan 1 gün önce, kadife rulo ile 1 kat parlak yüzey astarı veya geçiş astarı uygulayın.
  • Astarın kurumasını 1 gün bekleyin.
  • 2. gün genel maksatlı akrilik boyanızı kadife rulo ile yapın.
  • 3. gün yine kadife rulo ile ikinci kat boyanızı yapın.
  • 4. gün ise, su bazlı taş verniği sünger rulo veya kadife rulo ile uygulayın. (Verniği de isterseniz 24 saat ara ile 2-3 kat uygulayabilirsiniz.)

Yukarıda su bazlı genel maksatlı akrilik boyalar ile ahşap masa, yemek masası ve mutfak masası boyamayı anlattık. Uygulama tüm ahşap masalarda benzerlik gösterir. Bu tip masaların üst kısmını özel tezgah boyaları veya epoksi boyalarla da boyayabilirsiniz. Bu sayede, çizilmeye son derece dayanıklı bir yüzey elde edebilirsiniz. Ayrıca, korumak için vernik de uygulamak sorunda kalmazsınız.

Sprey Boya İle Masa Boyama

Sprey boyalar bir çok şeyi hızlıca boyamak için çok pratik boyalardır. Küçük bir sehpayı küçük bir biblo veya süs eşyasını boyamak için sprey boya çok iyidir. Fakat, boyanacak alan büyüdükçe hem maliyet artar, hem de boyamak zorlaşır.

Sprey Boya ile Masa Boyanır Mı?

40*40 veya 50*50 bir sehpayı sprey boya ile boyayabilirsiniz. Fakat, bir yemek masası veya bir mutfak masasını sprey boya ile boyamak oldukça risklidir. Yüzeyi geniş olan yemek masası ve mutfak masasında spreyin mesafesinin iyi ayarlanamaması boyada dalgalanma oluşturabilir. Ayrıca, boya akabilir.

Amatör olarak sprey boya ile masa boyama denemeleri yapan kullanıcılardan bu tip şikayetleri duyuyoruz. Hatta, sprey boya ile sehpa boyamak bile tecrübeli olmayan kişiler için zor olabilir. Sprey boya ile sehpa boyamak hakkında daha fazla bilgi almak için linki tıklayarak “Sprey boya ile sehpa boyama” yazımızı okuyabilirsiniz.

Yukarıdaki uyarılarımıza rağmen, yine de sprey boya ile masa boyamak istiyorsanız, aşağıda detaylı olarak anlattık. Masanız boyalı değilse akrilik, modifiye akrilik veya selülozik sprey boya ile boyayabilirsiniz. Boyalı ise, sadece akrilik veya modifiye akrilik spreyler ile boyayın.

Sprey Boya İle Masa Nasıl Boyanır?

  • Spreyin kokusunun sizi ve çevrenizdekileri rahatsız etmemesi için masayı dışarı çıkarın.
  • Masanızı temizleyip, kurulayın.
  • 1 kat sprey astar uygulayın.
  • Yarım saat sonra sprey boyanızı 25-30 santimetre mesafeden ince bir kat sıkın.
  • Yarım saat sonra da ikinci katı aynı şekilde uygulayarak boyamayı bitirin.
  • Sprey boyadan yarım saat sonra sprey vernik de uygularsanız, boyanız daha dayanıklı olacaktır.

Lake Masa Boyama

Lake masa boyama
Lake masa boyama

Lake mobilya ve masalar çok dayanıklı malzemelerdir. Defalarca boya ve zımpara yapılarak üretilir. Üzerini çizmek ve zarar vermek çok zordur. Fakat, renginden dolayı lake masanızı boyamak isteyebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi lake masaları boyamak diğer masaları boyamaktan daha zordur. Çünkü, üzeri oldukça pürüzsüz ve kaygandır. Bu da üzerine uygulayacağınız boyanın tutmasını zorlaştırır. Buna rağmen, yine de lake masaları boyamak mümkündür. Öncelikle lake masanın üzerine boyanın iyi tutması için bazı ön hazırlıklar yapmanız gerekiyor.

Lake Masa Boyanır Mı?

Lake masa boyanır mı? Evet, lake masalar da boyanır. Bir lake masayı boyamanın en kolay yolu yine akrilik boyalardan geçiyor. Fakat, masanın sadece yüzeyini boyamak isterseniz, epoksi boya veya özel tezgah boyası da kullanabilirsiniz. Şimdi, lake masanın parlak yüzeyine boyanın iyi tutmasını sağlayacak yöntemler ile lake masa nasıl boyanır? anlatalım.

Lake Masa Nasıl Boyanır?

  • Zımpara makineniz varsa, lake masanızı 180-220 numara arasında bir zımpara ile zımpara yapın. Lake dayanıklı olduğundan, el ile lake masaya zımpara yapılamaz.
  • Zımparanız yoksa, boyamaya başlamadan 1 gün önce, kadife rulo ile 1 kat parlak yüzey astarı veya geçiş astarı uygulayın.
  • Boyamaya başlamadan önce, zımparadan çıkan tozu silmeyi unutmayın.
  • Astar da kuruduktan sonra, 1 kat genel maksatlı akrilik boyayı (multi surface akrilik boya) kadife rulo ile uygulayın.
  • İkinci kat akrilik boyayı da aynı şekilde ertesi gün yapın.
  • 3. gün ise, masanın yüzeyine veya tümüne 1 ya da 2 kat su bazlı taş verniği uygulayın.

Masa boyama, hakkında sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. Ayrıca, bahçe masası boyamak için, linki tıklayarak, “Bahçe ve masası boyama ve bakımı” yazımızı okuyabilirsiniz. Camdan bir masayı boyamak istiyorsanız, linke tıklayarak “Cam nasıl boyanır, cam neyle boyanır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

2 Yorum

  1. İyi günler günlük kullandığım ahşap yemek masasının boyası çok kolay çıkıyor. Hafif kuru bezle silsen beze çıkıyor. Masanın üstü hep boya çıkmaları ile dolu. Neden çıkıyor, bu ne boyası oluyorda böyle çıkıyor? Yeniden kendim ne yapabilirim. Akrilik boya su bazlı vernik olurmu bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkür ederim.

    • Merhaba Tacettin Bey,
      Eğer kullanılabilecek durumda ise 1-2 kat su bazlı akrilk vernik uygulayın. Boyasını korur.
      Çok kötü durumda ise su bazlı multi-surface (genel maksatlı) akrilik boyalar ile boyayıp, üzerine akrilik vernik uygulayın.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir