Saten alçı nedir, saten alçı nerelerde kullanılır, açıklıyoruz. Özellikle, evde gerekli olduğunda ufak, tefek tamirat işlerinizde saten alçıyı nasıl uygulamanız gerektiğini anlattık. Ayrıca, kuruma süresi ve kimyası hakkında da kısaca bilgiler verdik. Saten alçılar hakkında tüm merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Saten Alçı
Saten alçı, yapı kimyasalları grubuna girer ve inşaat yapım sürecinde temel malzemelerinden biridir. Saten alçılar, yapılarda hem inşaat aşamasında hem de, sonradan gerek dekoratif gerekse düzeltme ve tamirat işlerinde kullanılan çok kullanışlı malzemelerdir.
Saten alçının uygulaması çoğu zaman ustalık gerektirir. Özellikle çok geniş yüzeylerde düzgün bir yüzey elde etmek için tecrübeli bir usta olmak gerekir. Fakat, evinizdeki ufak tefek tamiratlar için saten alçıyı kendiniz de hazırlayıp kullanabilirsiniz. Saten alçının kullanımı hakkında sayfanın daha altında daha fazla bilgi vereceğiz. Fakat, şimdi saten alçı nedir? açıklayalım. Böylece kullanmadan önce saten alçılar hakkında net bilgi sahibi olabilirsiniz.
Saten Alçı Nedir?
Saten alçı nedir? Saten alçı, çimento esaslı bir dolgu harcı ve kimyasal katkılı yüzey kaplama malzemesidir. Yani, duvar boşluklarını kapatmak ve tamir etmek için kullanılır. Saten alci nedir? Saten alçı, duvarda pürüzsüz bir yüzey elde etmek için kullanılan alçı türüdür.
Saten alçı, ince yapısından dolayı, yüzeyde pürüzsüz bir yapı oluşturur. Yüksek yapışma ve mukavemet gücü ile dayanıklı bir zemin sağlar. Bu yüzden saten alçıya son kat alçısı da denir.
Saten Alçı Nerelerde Kullanılır?

Saten alçı nerelerde kullanılır?: Tüm iç ve dış duvarlarda ve tavanlarda, kaba sıva ve ince sıva, brüt beton ve tavan yüzeylerde satel alçı kullanılır. Fakat, saten alçılar iç mekan için daha uygun malzemelerdir. Dış mekanda tamirat tadilat yapacaksanız, tamir macunları veya tamir sıvalarını kullanabilirsiniz. Şimdi saten alçının kullanıldığı alanları daha detaylı açıklayalım.
Saten Alçı Nerede Kullanılır?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, duvarda boyadan önce, hatta astar boyadan önce, saten alçıları kullanabilirsiniz. Fakat yine de uygulama sonrası saten alçınız kuruduktan sonra ince bir zımpara yapmanızı öneriyoruz. (150, 180, 200 numara.)
Saten alçılar, emici olan ve esnemeyen tüm yüzeylerde kullanılır. Alçıpan plaka, alçı, sıva, beton, tuğla, biriket hatta esnemeyen ahşap duvar panellerinin üzerinde saten alçıları kullanabilirsiniz. (Alçılar kırılgan olduğundan, esneme yapmayan sağlam yüzeylere uygulanmalıdır.)
Saten Alçı Neden Yapılır?
Saten alçı, inşaat sonrası, duvar boyanmadan önce, yapılan son kat dolgudur. Duvarda düzgün, ve pürüzsüz bir görünüm oluşturmaya yarar. Ayrıca, duvarda sonradan oluşan çatlak ve yarıkları tamir etmek için de kullanılır.
Saten Alçı Ne İşe Yarar?
Saten alçısı incedir, sıva alçısı ise daha kalındır. Sıva alçısı, kalın yapıda olduğu için, genellikle son kat alçısı olarak kullanılmaz. Sıva alçısı pürüzlü olur ve daha büyük boşluklar için kullanılır. Örneğin: Yumruk büyüklüğünde bir deliği kapatmak için sıva alçısı daha uygundur. Fakat, ince çatlak ve 1-2 santimetreyi geçmeyen yarıklar için saten alçısı daha uygundur. “Detaylı bilgi almak için sıva alçı nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”
Saten Alçı Teknik Bilgileri Nedir?
Aşağıdaki satel alıçı teknik bilgileri, tüm alçı markalarında birbirine yakındır.
- Karıştırma süresi 4-5 dakika,
- Harç dinlenme süresi 10 dakika,
- Hazır harcın kullanılabilirlik süresi 2 saat,
- Katlar arası bekleme süresi 24 saat,
- Uygulama süresi 20 dakika,
- İlk kat kalınlığı maksimum 15 – 20 mm,
- Son kat için bekleme süresi 2-5 Gün.
Saten Alçı Uygulamak İçin Gerekli Ortam Şartları
- Ortam sıcaklığı: + 5 ° C ila + 30 ° C. olmalıdır.
- Kuvvetli rüzgar veya direkt güneş ışığı altında uygulama yapmaktan kaçının.
- Donmuş, erimekte olan veya 24 saat içinde don tehlikesine maruz kalması muhtemel yüzeylere saten alçısı uygulamayın!
Saten Alçı Suya Dayanır Mı?
Saten alçılar iç mekanda tavanlarda ve duvarlarda kullanılır. Dış mekanda kullanılmaz. Hava geçirgeliği yüksek olduğundan banyolardaki nemi atmanın en iyi yolu saten alçılardır. Peki saten alçı su geçirir mi? Saten alçıları direk olarak suya temas ettirmeyin. Saten alçılar su geçirir ve suya dayanıksızdır. Bu nedenle dış mekanda kullanılmaz. Fakat, suya dayanıklı alçıpan paneller suya dayanıklıdır.