Radyatör Delik Kapatma, Kalorifer Petek Deliği Kapatma

kalorifer peteği su kaçırıyor
Radyatör delik kapatma

Eski tip veya yeni tip kalorifer peteği su kaçırıyor, petek borusundan su geliyorsa veya kalorifer peteği delindiyse, kendiniz de tamir edebilirsiniz. Radyatör delik kapatma, kalorifer petek deliği kapatma, radyatör delik tamiri için hangi yapıştırıcıları kullanabileceğinizi ve yapıştırma tekniklerini aşağıda anlattık. Doğru yapıştırıcı ile delik kalorifer peteğini tamir etmenin hiç de zor olmadığını göreceksiniz.

çatlak radyatör deliği kapatma
Epoksi macun

İster eski tip metal, ister yeni tip plastik (pprc) boru olsun; kalorifer petek deliği kapatma için en uygun yapıştırıcı iki karışımlı epoksi macun ve metal epoksi yapıştırıcısıdır.

Su sızdıran boyalı veya boyasız, metal veya plastik kalorifer peteği delik tamiri, havlupan delik tamiri için; epoksi macun kullanabilirsiniz. Kılcal çatlaklarda ve boyasız peteklerde ise; metal epoksi yapıştırıcısı kalorifer petek delik tamiri için uygundur.

Epoksi macunlar, üretici firmaya göre farklı renk ve özellikte üretilirler. (Gri, beyaz, yeşil v.b.) Genellikle iki tip epoksi macun vardır.

Genel amaçlı epoksi macunlar ve su içerisinde sertleşebilen (suya daha dayanıklı) epoksi macunlar. Radyatör delik tamiri için; suya dayanıklı (aqua epoksi) macunlar daha uygundur.

(Örneğin : Bison Aqua Epoksi Macun, Vodabond Aqua Epoksi Macun) Bulamazsanız, genel maksatlı epoksi macunları da kullanabilirsiniz. (Pattex Tamir Express, Selsil Genel Amaçlı Epoksi Macun, Bimeks Epoksi Macun, Akfix Epoksi Macun v.b.)

Radyatör Delik Kapatma

Radyatör delik kapatma
Kalorifer peteği delindi ise, epoksi yapıştırıcıları kullanabilirsiniz.
  • Kalorifer peteği delindiyse ve sürekli kalorifer peteği su kaçırıyor veya damlatıyorsa, mümkünse suyu kesip damlamayı önleyin, petek içindeki veya su borusundaki suyu boşaltın.
  • Metal veya plastik, su kaçıran petek borusu veya kalorifer peteğinin etrafını zımpara yapın. Daha sonra, kuru bir bez ile silerek yüzeyi kir, yağ ve tozdan arındırın.
  • İhtiyacınız kadar epoksi macunu elinizde iyice yoğurun. Delik veya çatlaktan çok daha büyük olacak şekilde ayarladıktan sonra; elinizle iyice yoğurarak karışımı hazırlayın. Karışımın rengi değiştiğinde kullanıma hazır demektir.
  • Epoksi macunu delik radyatör üzerine bastırarak uygulayın. Deliği doldurduktan sonra, kenarlarına da iyice bastırın ve yayın.
  • Epoksi macunlar 10-15 dakikada kurumaya başlasa da; tam kuruması 24 saattir. Kuruduktan sonra, üzerini herhangi bir boya ile boyayabilirsiniz. Elde yoğurma ve kuruma süreleri yaklaşık olarak aynı olsa da; siz yine de üretici firmanın ambalajı üzerindeki talimatlara uyun.
  • Plastik yüzeylere epoksi macun uygulaması yapılmadan önce zımpara yapılması daha iyi sonuç verecektir.

Metal Epoksi Yapıştırıcı İle Kalorifer Petek Deliği Kapatma

Yukarıda anlattığımız gibi; kalorifer petek deliği kapatma için en uygun yapıştırıcı; epoksi macundur.

Fakat, üzeri boyasız bir kalorifer borusu su kaçırıyorsa; çift karışımlı metal epoksi yapıştırıcısı da kullanabilirsiniz. Metal epoksi yapıştırıcısı, metalde çok kuvvetli olduğu için, boyasız yüzeylerde radyatör delik tamiri için kullanılabilir.

Ambalaj üzerinde yazan kuruma süresi 15-20 dakika civarında olsa bile; tam sertleşmesi ve basınca dayanması 24 saati bulabilir.

Bu nedenle, 24 saatten önce su ile temasından kaçının. Yani, metal epoksi yapıştırıcı ile delik petek tamiri, havlupan delik tamiri, delik radyatör tamiri yapmadan önce; petek ve radyatör borularındaki suyu boşaltmanız gerekiyor. (Bazı metal epoksi yapıştırıcıları: Bison Metal Epoxy, Vodabond Metal Epoksi, Selsil Epoksi Metal Yapıştırıcı v.b.)

Kısaca özetleyecek olursak; radyatör delik kapatma veya havlupan delik tamiri için, size ilk önerimiz epoksi macunlardır. Metal epoksi yapıştırıcısını ise, kalorifer petek deliği kapatma için alternatif olarak kullanabilirsiniz. Bu yapıştırıcılar, sadece bir miktar basınca dayanabilir. Bu nedenle, kombi basıncınızın 1-1,5 seviyesinden daha yukarıda olmadığına emin olun. Delik kalorifer peteğini tamir ettikten sonra boyamak isterseniz; “Petek Boyama” yazımıza linki tıklayarak geçiş yapabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir