Bahçe Mobilyası Boyama, Bakımı ve Vernikleme

Bahçe mobilyası bakımı, boyama ve vernikleme hakkında tüm merak etiklerinizi açıklıyoruz. Bahçe mobilyanız hangi agaç türünden olursa olsun, bakımı, boyanması ve verniklenmesi hakkında detaylı bilgiler verdik.

Bahçe Mobilyası Bakımı

Bahçe mobilyası bakımı?

Bahçe mobilyaları özellikle tik, bambu, okaliptüs gibi sert ve dayanıklı ağaçlardan yapılır. Bu sert ağaçlar, her ne kadar dış mekanda kullanım için dayanıklı olsa da bir bakıma ihtiyaç duyarlar.

Bahçe Mobilyasının Bakımı Nasıl Yapılır?

Renk solması ve çatlamaları engellemek için düzenli olarak bahçe mobilyalarının bakımı yapılmalıdır. Bahçe mobilyasının bakımı yapılırken ağacının türüne göre tik yağı ile yağlanır, ahşap koruyucu ile verniklenir veya boyanır.

Tik Yağı İle Bahçe Mobilyası Bakımı Nasıl Yapılır?

Tik yağı, bahçe mobilyaları için en çok tercih edilen veen uygun bakım ürünüdür. Genellikle renksiz olarak satılır. Ahşabın doğal görünümünü bozmaz ve tazeler. Tik yağı ile yağlanmış bir mobilya tazelenmenin de etkisiyle canlı, doğal bir görünüme kavuşacaktır. Fakat, tik yağı bahçe mobilyalarını parlatmaz.

Daha önce tik bahçe mobilyanıza vernik veya boya yaptıysanız, üzerine tik yağı kullanılmaz. Çünkü, daha önce yapılan boya veya vernik uygulaması ahşabın tik yağını emmesini engeller. Tik yağı uygulanacak bahçe mobilyası, daha önce hiç boyanmamış veya verniklenmemiş olmalıdır.

Tik yağı ile tik ağacı sandalye ve masa bakımı yapmak için tik yağını tik masanın üzerine sünger veya üstüpü ile yedirerek sürün. Gerek görürseniz, ertesi gün işlemi tekrarlayın. “Detaylı bilgi almak için, tik yağı nasıl uygulanır? yazısını okuyabilirsiniz.”

Bahçe Mobilyası Boyama

Bahçe mobilyası boyama.

Bahçe mobilyası boyama veya tazelemeye başlamadan önce renge ve görünümüme karar vermelisiniz. Bahçe mobilyanızda doğal bir ahşap görünümü istiyorsanız, kiraz, ceviz, meşe gibi vernikli veya verniksiz ahşap koruyucuları kullanabilirsiniz.

Eğer amacınız bahçe mobilyanızı satın aldığınız eski haline getirmekse, tik yağı kullanmalısınız. Tik yağı bir boya değil renksiz bir yağdır. Bahçe mobilyası, tik yağını emer. Ancak, çok kirli bir yüzeye sahip bir bahçe mobilyanız varsa, yağlamadan önce zımpara yapmalısınız.

Eğer bahçe mobilyanızı beyaz, krem, yeşil gibi düz renklere boyamak istiyorsanız, akrilik boyaları kullanabilirsiniz. Dış mekanda kalan bahçe mobilyalarını boyadıktan bir gün sonra üzerine su bazlı vernik uygulamalısınız ki zorlu hava koşullarına dayanıklı olsun.

Bahçe Mobilyaları Hangi Boya İle Boyanır?

  • Tik yağı: Tik ve bambu bahçe mobilyalarını canlandırmak için kullanılır. “Detaylı bilgi için tik yağı ne işe yarar? yazısını okuyabilirsiniz.”
  • Akrilik boya: Beyaz, krem, gri gibi düz renkler verir. Dayanıklı olması için üzerine su bazlı vernik uygulamak gerekir. “Detaylı bilgi için akrilik boya nasıl kullanılır? yazısını okuyabilirsiniz.”
  • Renkli veya renksiz ahşap koruyucu: Vernikli veya verniksiz olabilir. Vernikli ahşap koruyucu, dış mekanda dayanıklılık sağlar. Renksiz ve renkli olanları vardır. (Ceviz, meşe, kiraz, maun v.b.) “Detaylı bilgi için ahşap koruyucu nedir ve en iyi ahşap koruyucu hangisidir? yazılarını okuyabilirsiniz.”
  • Yat vernik: Sadece verniktir, rengi yoktur. Bal kıvamındadır ve bal gibi hafif bir sarımsı bir Bahçe mobilyasını hafifçe sarartabilir. Renksizdir. Dış mekanda kalan ahşap mobilyaları korur. “Detaylı bilgi için yat verniği nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Akrilik Boya İle Ahşap Bahçe Mobilyası Boyama

Akrilik boya ile bahçe mobilyası boyanır mı?

Her yüzeye tutunabilen, genel amaçlı akrilik boyaları (multi surface) bahçe mobilyalarınızı rengarek yapmak için kullanabilirsiniz. Multi surface akrilik boyalar, iç ve dış mekan için kullanıma uygundur. Bahçe mobilyalarınızı beyaz, krem, mavi, yeşil gibi düz renklere boyamak, rengarenk yapmak istiyorsanız, bu boyalar tam size göre.

Beş saat ara ile iki kat, bahçe mobilyanızı boyayın. Bir gün sonra üzerine su bazlı akrilik vernik yapın. Bu sayede boyası çizilmez ve uzun süre dayanıklı olur. Boya ve vernik için kadife fırça kullanabilirsiniz.

Bahçe Mobilyası Vernikleme

Bahçe mobilyası vernikleme.

Bahçe mobilyalarında genelde tik yağı kullanılır. Ancak, kullanıcılar bahçe mobilyasının çok daha parlak olmasını isteyebilirler. Bu durumda bahçe mobilyanıza kendi renginden farklı bir vernik kullanabilirsiniz. Sadece parlatmak için renksiz vernikli ahşap koruyucu veya yat verniği de kullanabilirsiniz.

Vernikli ahşap koruyucuları tik yağından ayıran en büyük özellik, verniğin parlak olması ve yüzeyde bir tabaka oluşturmasıdır. (Mat ve yarı mat vernik de mevcut.)

Tik yağı bahçe mobilyası tarafından emilir, vernik ise yüzeyde bir tabaka oluşturur ve bir çoğu parlar. Bu nedenle, bahçe mobilyanızda parlak bir görünüm istiyorsanız, vernikleyebilirsiniz. Ancak daha sonra üzerine tik yağı yapılamaz.

Vernikler renksiz veya renkli olabilir. Bir çok markada parlak olarak satılsa da mat ya da yarı mat olanları da vardır. Bahçe mobilyalarınızı renkli boyamak için renksiz verniğin dışında, kiraz, meşe, ceviz, zeytin, venge gibi vernikleri de kullanabilirsiniz. Ancak koyu renkli bir mobilyayı açık renkli bir vernikle boyamanızı önermiyoruz. Çünkü vernikler yarı geçirgendir. Bu nedenle koyu rengi kapatamaz.

Bahçe Mobilyası Nasıl Verniklenir?

  • Bahçe mobilyanızı temizleyip kurulayın. Üzerinde küf ve leke varsa zımpara yapın.
  • Kadife rulo ile 1 kat vernikli ahşap koruyucu uygulayın.
  • 24 saat kurumasını bekleyin.
  • İkinci kat vernikli ahşap koruyucuyu uygulayın.

Bahçe mobilyanızın üzerine daha önce tik yağı uyguladıysanız, vernik yapabilirsiniz. Fakat, daha önce vernik veya boya yaptıysanız, tik yağı uygulanamaz.

Yağlı Boya İle Bahçe Mobilyası Boyanır Mı?

Yağlı boyalar, ahşap, metal duvar gibi her yüzeye tutan, iç ve dış mekan için çok uygun boyalardır. Tüm yüzeylere tutar. Fakat, kokması, geç kuruması ve zamanla çatlaması kötü yönlerindendir. Ayrıca, beyaz yağlı boya çabuk solar. Bu nedenle bahçe moiblyalarında pek tercih edilmez. “Detaylı bilgi için yağlı boya nedir ve sentetik boya nedir? yazılarını okuyabilirsiniz.”

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir