Düzgün Silikon Çekmenin 5 Püf Noktası

Silikon, ne kadar kaliteli olursa olsun, iyi çekilmezse kısa sürede yerinden çıkabilir ve çatlayabilir. Ayrıca su yalıtımını doğru yapamaz. Bu nedenle, silikonu düzgün ve doğru yöntemle çekmek önemlidir. Silikon çekmenin püf noktalarını açıklıyoruz. Duşakabine silikon nasıl çekilir, cama düzgün silikon nasıl çekilir? anlatıyoruz. Ayrıca banyoya, küvete ve klozete silikon çekerken dikkat etmeniz gereken noktaları açıkladık.

Silikon Nasıl Çekilir?

Silikon nasıl çekilir?

Evinizde kullandığınız silikonun kalitesi çok önemlidir. Katkısız, saf, iyi bir marka silikon yıllarca çatlamadan durabilir ve su yalıtımı yapabilir. Ancak, evde kullanacağınız silikonun kalitesi kadar nasıl çekildiği de çok önemlidir.

Silikon Çekme (Hazırlık)

  • Silikon zor çıkan bir malzemedir. Elinize bulaşırsa, çok rahatsız edici olabilir ve zor çıkar. Bu nedenle her şeyden önce bir eldiven kullanın.
  • Eski silikonu mümkün olduğunca kesin ve temizleyin. Ucu keskin bir bıçak veya maket bıçağı kullanabilirsiniz. Kalan silikon artıkları için (silikon remover) silikon sökücü kullanabilirsiniz. “Detaylı bilgi almak için silikon nasıl çıkar? yazısını okuyabilirsiniz.”
  • Silikonu söktükten ve eski silikon artıklarını da temizledikten sonra, silikon çekeceğiniz yüzeyin tamamen kuru olduğuna emin olun. Kuru bir bez ile yüzeyi temizleyin. Yüzey nemli ise, saç kurutma makinesi ile yüzeyi hafifçe ısıtın.
  • Çekeceğiniz silikon 1-1,5 metre kadar ise 50 gr.’lık tüp silikonlar işinizi görecektir. Daha fazla ise, kartuş silikon ve bir silikon tabancasına ihtiyacınız olacak.
  • Silikon çekme işinde acemiyseniz bir kağıt bant ve silikon çekme aparatı düzgün silikon çekmeniz için size oldukça fayda sağlayacaktır.

Düzgün Silikon Nasıl Çekilir?

Silikon nasıl çekilir?

Silikonun yalıtım yapabilmesi için görsel olarak düzgün olması yeterli değildir. Su kaçırmaması için uygulamadan önce zeminin kuru olması gerekir. Ayrıca, eski silikonların temizlenmiş olması gerekiyor. Silikon düzgün çekilse bile gerekli ön hazırlıklar yapılmazsa, su sızdırabilir.

Bir küvete düzgün silikon çekmek için gereken süre sadece: 10 dakika

  1. Silikonun Uç Vidasını Kesin ve Pipetini Takın

    Silikon çekme.

    Silikonun vidalı ucunu uç taraftan kesin. Dipten kesmeyin ki vidalı pipetini takabilesiniz. Silikonun plastik pipetini silikonun ucuna elinizle çevirerek takın.

  2. Silikon Tabancasına Yerleştirin

    Silikon çekme

    Her silikon tabancasının arakasında bir çekme butonu vardır. Bu butona basarak, silikon tabancasının demir pimini geriye çekin ve silikon kartuşunun önce uç kısmını sonra da arkasını silikon tabancasına yerleştirin.

  3. Pipetin Ucunu Çapraz Kesin

    silikon cekme3

    Silikon pipetin ucunu, dolduracağınız boşluğun kalınlığı kadar çapraz kesin. Bu sayede silikonun kullanımı daha kolay olacaktır.

  4. Silikon Tabancasının Tetiğine Basın

    Silikon çekme.

    Silikon çekeceğiniz yere silikon tabancasını yaklaştırarak, hafifçe temas ettirin ve tetiğe birkaç kez basarak boşluğunu alın. Silikonun çıkışı ile beraber tetiğe hafifçe bastırarak, aynı anda kolunuzu yavaşça hareket ettirin. İlk defa silikon çekiyorsanız, fazla ya da az çıkan silikonlar için endişelenmeyin. Daha sonra düzeltebilirsiniz.

  5. Silikonu Düzeltin

    Silikon çekme

    Silikon çekme işi bittikten sonra düzeltmeyi silikon çekme aparatı ile yapabilirsiniz. Özellikle amatör silikon kullanımında silikon düzeltme aparatları oldukça kolaylık sağlar. Eğer böyle bir aparatınız yoksa, bir bulaşık eldiveni takın. Parmağınızı sıvı bulaşık deterjanına veya sıvı sabuna batırın. Tek seferde baştan sona parmağınızı silikonun üzerine hafifçe gezdirin.

Silikon Çekmenin Püf Noktaları

Silikon çekmenin püf noktaları.
  • Silikonu düzgün çekmenin en iyi yolu silikon çekme aparatı kullanmaktır.
  • Silikonu aşırı miktarda kullanmayın. Sadece boşluğun büyüklüğü kadar sıkın. Silikon ne kadar çok olursa o kadar yayılır, istenmeyen kısımlara bulaşır ve çirkin görünür.
  • Silikonun silikon tabancası ile silikonu boşluğun büyüklüğüne çektikten sonra, silikon çekme aparatı ile bir seferde üzerinden geçin. Eğer silikon çekme aparatınız yoksa, ince bir eldiven takın ve parmağınızı sıvı bulaşık deterjanına batırarak üstünden geçin.
  • Taşmaması için silikonun çekeceğiniz kısmın alt tarafı ve üst tarafına kağıt bant kullanabilirsiniz. Örneğin, duşakabin içine silikon çekecekseniz, duvara ve duşakabinin üstüne kağıt bant çekip, ortada 1-2 santimetrelik kalan boşluğa silikon çekebilirsiniz. Silikon uygulamanız bittikten hemen sonra da kağıt bandı kaldırabilirsiniz.

Mutfak Tezgahına Silikon Nasıl Çekilir?

Mutfak tezgahına nasıl silikon çekilir?

Mutfak tezgahına çekilen silikon hem yapıştırma hem de su yalıtımı görevi görür. Suyun çok temas ettiği mutfak tezgahları da su yalıtımı için silikon çok önemlidir.

Mutfak tezgahına düzgün çekilmemiş bir silikon nedeniyle sızan sulardan dolayı, mutfak tezgahı ve mutfak dolabı zarar görebilir. Hatta, sızan su bazı mutfak tezgahlarının altındaki prizlere ulaşarak, sigortayı attırabilir. “İlgili yazı: sigorta neden atar?” Bu nedenle, mutfak tezgahının silikonu önemlidir.

Mutfak tezgahına silikon çekmek için yaklaşık olarak yarım kartuş silikona ihtiyacınız olacak. Yani, 280 ml. lik bir silikonun yarısını tezgah için kullanmanız gerekecek. (Kalan silikonu pencere veya lavabolarda kullanabilirsiniz.)

Eski silikon artıklarını ucu sivri bir bıçak veya maket bıçağı ile kesin. Silikon kartuşunun ucunu, duvar ile tezgah arası boşluğun kalınlığına uygun olarak çapraz kesin.

Silikonu silikon tabancasına yerleştirerek, tetiğe hafifçe basın. Aynı oranda silikon çıkmasına özen gösterin. (Tetiğe bir kez bastığınızda az da olsa kendiliğinden silikon çıkışı olacaktır. Bu nedenle, silikon ile işiniz bittiğinde tabancadan çıkarın.)

Tezgaha silikon çektikten sonra, silikon düzeltme aparatı ile düzeltin veya parmağınızı sıvı bulaşık deterjanına batırarak, fazla bastırmadan çektiğiniz silikonun üzerinden geçin.

Mutfak tezgahları suyun çok temas ettiği kısımlarıdır. Küf oluşmaması için, silikonun üzerinde uzun süre suyun beklemesine izin vermeden kurulayın. Ayrıca tezgaha ve duvara kağıt bant çekip, ortasına silikon uygulayabilirsiniz. Bu sayede silikon taşmayacaktır.

Duşakabin Silikon Nasıl Çekilir?

Evlerde en çok duşakabinlerin arasında su kaçağı olur. Duşun etrafından ve altından sızan suların nedeni yanlış çekilen silikondur.
Bir duşakabine tamamen silikon çekmek için, en az 280 ml. lik bir kartuş silikona ihtiyacınız olacak. İyi bir marka tercih edin. “Kaliteli silikon markaları yazısını okuyarak bilgi alabilirsniz.”

Lavaboya Silikon Nasıl Çekilir?

Yaklaşık 60-70 santimetre uzunluğunda bir lavabo için, çok az silikona ihtiyacınız olacak. Bu nedenle, bir lavabo için büyük bir kartuş silikon almanıza gerek yok. Varsa kartuşun altında arta kalan bir miktar silikonu kullanabilir veya 50 gramlık el ile sıkılan silikonları lavabo için kullanabilirsiniz.

Silikonu lavaboya çektikten sonra, silikon aparatı ile silikonu düzeltebilir veya parmağınızı sıvı sabuna batırarak, silikonu pürüzsüz hale getirebilirsiniz.

Mutfak Lavabosuna Silikon Nasıl Çekilir?

mutfak lavabosuna silikon cekme

Mutfak lavabolarında çekilen silikon hem lavaboyu yapıştırma, hem de su izolasyonu için kullanılır. Bu nedenle, kaliteli silikonları tercih edilmelisiniz.

Silikonun rengini tezgah arası fayansının renginde, mutfak dolabı renginde, tezgahın renginde veya renksiz tercih edebilirsiniz. Silikonu uyguladıktan sonra lavaboyu kullanmadan önce 24 saat bekleyin. Alttan yapıştırma yaptıysanız, altına 24 saat destek koyun ve yapıştırma sonrası da kenarlara da bir miktar silikon çekin. “Detaylı bilgi almak için mermer lavabo yapıştırma yazısını okuyabilirsiniz.”

Pencereye Silikon Nasıl Çekilir?

Pencereye nasıl silikon çekilir?

Pimapene silikon nasıl çekilir? 310 ml.lik bir silikon kartuşu yaklaşık olarak bir parmak kalınlığında 7 metre silikon çekebilir. Buna göre pencereleriniz için ihtiyacınız olan silikonu hesaplayabilirsiniz.

Özellikle, kış aylarında pencereden sızan suları engellemek için silikon kullanılır. Silikon hem camı pencere kasasına yapıştırır hem de su sızmasını engeller. Penceredeki yıpranmış, çatlamış silikonları mümkün olduğunca kesmeye çalışın. Yeni çekeceğiniz silikon, eski silikondan daha kalın olursa, artıkları da kapatacaktır. Özellikle, pencerenin dış kısımları daha kirli ve tozlu olacağından, silikon çekeceğiniz kısımları temizlemeyi ihmal etmeyin!

Cam ile pencere kasası arasına silikon kullanın. Pencere ile duvar birleşim yerine ise akrilik mastik veya daha dayanıklı bir mastik çeşidi olan poliüretan mastik çekebilirsiniz. “Detaylı bilgi için pencere kenarı silikon tavsiyeleri ve pencereden su sızması nasıl engellenir? yazılarını okuyabilirsiniz.” Silikonun kurumadan önce ıslanmaması için, çekerken açık bir havayı tercih edin. Çünkü, silikonun ilk 24 saat, su ile temas etmemesi gerekiyor.

Cama Silikon Nasıl Çekilir?

Eski silikonu veya varsa cam macununu kesin veya kazıyın. Eski silikon atıklarını silikon sökücü ile temizleyin. Silikon sökünün kalıntılarını da temizleyin ki, yeni çekeceğiniz silikonu etkilemesin.
Pencerelerinizin hareketli kanatlarını sabitleyin ki, silikon çekerken kıpırdamasın.

Silikon çekme tecrübeniz yoksa silikonun cama ve pencere kasasına aşırı bulaşmasını engellemek için kağıt bant kullanabilirsiniz. Cama silikonu çekerken, havanın yağmurlu olmamasına ve 24 saat içinde yağış almayacak bir günde uygulama yapmaya çalışın ki yeni silikonlara yağmur temas etmesin. “İlgili yazı: pencereden gelen soğuk nasıl engelenir?”

Banyoya Silikon Nasıl Çekilir?

Banyoya nasıl silikon çekilir?

Küvet kenarına silikon nasıl çekilir? Banyo evde silikonun en sık kullanıldığı kısımdır. Duşakabin, lavabo ve klozet etrafına silikon su yalıtımı ve yapıştırma maksadıyla çekilir.

Küvet kenarları banyoda silikonun en çok suya maruz kaldığı ve en çok kullanıldığı kısımlardır. Aşırı suya ve sıcak su buharına maruz kalan küvet silikonları düzgün çekilmezse, kısa zamanda suyu yalıtamaz hale gelecektir. Bu nedenle, evde silikon çekerken en çok dikkat edilmesi gereken kısımlar, küvet kenarları ve duşakabin kenarlarıdır.

Evlerde su sızıntısı en çok küvet ve duşakabinlerde olur. Üstelik, sızıntı birikerek alt komşunuza inebilir. Su yalıtımı için böyle önemli bir yere silikonu düzgün uygulamak gerekir. Eğer duşakabin ve küvetten sızan sulardan bıktıysanız, küvet kenar bantları veya küvet kenar çıtalarını kullanabilirsiniz. Bu değişikliğe geçmeden önce, su sızıntısının silikondan mı, yoksa sifondan mı? kaynaklandığına emin olun. “Detaylı bilgi almak için silikon yerine ne kullanılabilir? ve su sızdırmazlık bandı uygulaması yazılarını okuyabilirsiniz.”

Klozete Silikon Nasıl Çekilir?

Oval kısımları fazla olan klozete silikon çekmek, duşakabin, lavabo ve küzet gibi yerlere silikon uygulamaktan daha zordur. Klozetten sızan birkaç damla suyu silikon ile kesebilirsiniz. Fakat, klozetten sızan sular genellikle bir arızaya işaret eder.

Klozetin bağlantı kısımlarındaki arıza nedeniyle oluşan su damlacıkları, klozetin dibinde toplanıyor olabilir. Silikonu uygulamadan önce, silikonun üst ve kısımlarını, rezervuarın çevresini ve bağlantı kısımlarını kontrol edin. Eğer rezervuar ve klozet borularında herhangi bir arıza yoksa, klozetin dip bağlantısından su kaçağı var demektir. Bu kaçak damla-damla su kaçırabilir veya zamanla artış olabilir. Bu da kokuya neden olabilir. “Detaylı bilgi almak için tuvalet kokusu nasıl giderilir ve banyo neden kokar? yazılarını okuyabilirsiniz.”

Su kaçağı nedeniyle, çevre zemini hiç bir zaman kuru olmayan, klozetin kenarlarına silikon çekmek, geçici bir çözümdür. Birkaç gün içinde su kaçağı tekrar meydana gelecektir. Bu nedenle, klozet dibinden sızan sulara silikon çekmek yerine, tamir ettirmenizi öneriyoruz.

Klozetin ilk montajı esnasında, zemin vidaları da sıkıştırıldıktan sonra, klozet çevresine silikon çekilir. Bunun dışında, zamanla oluşan su sızıntıları, bağlantı kısımları kontrol edilerek tamir edilmelidir. “Detaylı bilgi almak için klozet montajı nasıl yapılır ve klozet alırken nelere dikkat edilmeli? yazılarını okuyabilirsiniz.”

Islak Zemine Silikon Çekilir mi?

Hayır, ıslak zemine silikon çekilmez. Silikon suya ve ıslak zeminlere dayanıklı olsa da, bu dayanımı sadece kuruduğunda sağlayabilir.
Birçok silikonun uygulama talimatında en az 24 saat su ile temas ettirmeyin yazar. Bu da silikonun kuruduktan sonra dayanıklı hale getirdiğini gösteriyor.

Silikonu ister su yalıtımı için kullanın, ister yapıştırmak için; ıslak yere ve ıslak zemine silikon çekilmez. Silikon çekilecek zeminin kuru ve temiz olması gerekir. Aksi halde silikon iyi tutunamaz. Sadece havuz silikonları ıslak zemine uygulanabilir. “Detaylı bilgi almak için silikon nerede kullanılır? yazısını okuyabilirsiniz.”

Ocak Kenarına Silikon Nasıl Çekilir?

Standart silikonlar 100-150 derece sıcaklığa kadar dayanıklıdır. Bu ocak kenarı için yeterli olacaktır. Ancak, ısıya dayanıklı silikonlar, 300 derece ve daha fazla sıcaklığa dayanabilir. Bu nedenle, ısıya dayanıklı silikonlar ocak için daha iyi bir seçim olur. Aynı zamanda yapışma sağlar ve su yalıtımı yapar. 50 ml. lik küçük bir silikon, ocak kenarı için yeterli olacaktır. “Detaylı bilgi almak için silikon neleri yapıştırır? yazısını okuyabilirsiniz.”

Silikonun Üstüne Silikon Çekilir mi?

Silikon çok yapışkan bir malzemedir. Yapıştırıcı olarak da kullanılır. Hatta kendi üzerine de tutar. Ancak, iyi ve uzun ömürlü bir silikon uygulaması için, silikon üzerine silikon çekmenizi tavsiye etmiyoruz. Eski silikonu mümkün olduğunca kazıyın ve kesin. Böylece daha iyi bir işçilik olacak, su yalıtımı daha iyi yapılacaktır. Ayrıca, silikon üzerinde ve içinde küf oluşma riskini en aza indirmiş olursunuz. “Detaylı bilgi almak için banyodaki küf lekesi nasıl çıkar ve küf neden olur? yazılarını okuyabilirsiniz.”

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir