SSD Nedir, SSD Ne İşe Yarar? SSD Özellikleri

SSD (katı sürücü) hakkında tüm merak ettiklerinizi açıklıyoruz. SSD nedir, SSD ne demek, taşınabilir SSD nedir, bilgisayar SSD ne işe yarar, SSD özellikleri nelerdir? detaylıca anlatıyoruz.

SSD Nedir?

Ssd nedir?

SSD nedir ne işe yarar? SSD diskler halk arasında SSD hard disk olarak bilinse de; SSD nin açılımı Solite State Driver dır. Yani hareket etmeyen, katı sürücü, sabit depolama belleği anlamını taşır.

SSD belleklerin içinde Hardiskler gibi dönen bir CD ve mekanik bir parça bulunmaz. SSD ler daha çok USB ile bağlanan flash belleklere benzerler. Bu da onları HDD kere göre daha kullanışlı ve uzun ömürlü yapıyor. Genellikle tak kullan özellikleri vardır. Ancak bazı durumlarda bağlı bulunduğu cihazlarda doğru çalışması ve görmesi için biçimlendirmek gerekebilir.

SSD Ne İşe Yarar?

Ssd ne işe yarar?
  • Tak kullan.
  • Verilere hızlı erişim.
  • Isınmadan veri akışı.
  • Bağlandığı cihazı hızlandırma.
  • Kolay taşınabilme ve kompakt tasarım.

SSD ler masaüstü bilgisayaralara ve laptoplara uygundurlar. Ayrıca SSD yi deslekleyen ve bağlantısı uyan başka cihazlarda da zaman zaman kullanılırlar. Peki SSD ne işe yarar? SSD nin en temel amacı, takıldığı cihaza depolama hizmeti sunmasıdır. Yani bir veri deposudur.

Ancak, SSD nin tercih edilmesindeki esas neden, SSD lerin çok hızlı olmasıdır. SSD hangi cihaza takılırsa takılsın, belirgin bir biçimde hızlandığını görebilirsiniz. Bilgisayarı hem açılış hem de kullanım süresince oldukça hızlandırır. SSD nin yazma ve okuma hızı standart hardisklerin 5 katından fazladır.

SSD Özellikleri

SSD özellikleri.

Bir SSD bellek aldıktan sonra, bilgisayarınızdaki resim, video, oyunlarınızı çok hızlı ve güvenli bir şekilde yedekleyebilirsiniz. Hatta, SSD üzerinde bunları hızlıca görüntüleyebilir ve 3 boyutlu oyunlarınızı bile SSD disk üzerine kurup oynayabilirsiniz. Ayrıca, cihazlarınız destekliyorsa, bağlantı ve kablo ayarlarını yaparak tv veya uydu cihazınızdan kayıt yapabilirsiniz.

SSD belleklerin başka bir avantajı ise darbe ve titreşimlere daha dayanıklı olmasıdır. Hiç bir koruma kılıfı veya kutusu olmayan bir SSD, yere birkaç metreden düşse bile, fiziksel ve zarar görmez ve veri kaybı olmaz. Ancak, hard disklerde durum farklıdır. Daha hassas bir yapıya sahip olan bir HDD, yere düştüğünde zarar görme olasılığı çok yüksektir.

SSD bellekler standart hard disklerden en az 5 kat daha hızlıdır. Usb 3.0 destekli bir iyi bir HDD, yaklaşık olarak saniyede 400 megabayt veri okurken; SSD ler ise, saniyede 3500 megabaytın üzerine çıkabilir. Bu da saniyeler içerisinde büyük bir film veya oyunu kopyalayabilmek demektir. “Detaylı bilgi için bilgisayar hızlandırma ve bilgisayar neden yavaşlar? yazılarını okuyabilirsiniz.”

SSD belleklerin en iyi özelliklerinden biri de kullanım ömrünün çok uzun olmasıdır. Hem fiziksel hem de veri anlamında çok dayanıklı bir bellektir. Birçok SSD üretici firma ömürboyu garanti vermektedir.

SSD ler sıcak ve soğuk havalarda normal çalışabilir. Isınmazlar ve sıcaklıktan etkilenmezler. Ayrıca toz ve kirden çalışmaları riske girmez ve durmazlar. Bu yönleri ile HDD lerden oldukça avantajlı bir yerdedirler.

Sıkça Sorulan Sorular

Aşağıda SSD lerle ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladık. Diğer sorularınızı yorum yaparak sorabilirsiniz.

SSD Ömrü Ne Kadar?

Yukarıda bir SSD belleğin hard diskten çok daha dayanıklı ve korunaklı olduğundan bahsetmiştik. SSD bellekler, gerek fiziksel açıdan, gerekse veri depolama açısından günümüzde en sağlıklı veri depolama ve yedekleme araçlarından biridir.

Bir hard disk 5-10-15 yıl dayanabilir. SSD bellek ise, çok şiddetli bir darbe almazsa, ömür boyu verilerinizi güvenle saklayabilir. Bir çok SSD üretici firma ömür boyu garanti vermektedir.

Taşınabilir SSD Nedir?

SSD ler hem bilgisayarlarda ana karta bağlanarak, hem de harici olarak kullanılabilir. Taşınabilir (harici) SSD ler kompakt yapılarıyla ceplerde kolaylıkla taşınabilir ve farklı cihazlarda kullanılabilir. Taşınabilir SSD ler USB portlarıyla birçok cihaza bağlanabilir. Bu da bağlı olduğu cihaza kaliteli ve hızlı bir depolama imkanı verir.

SSD Kart Ne İşe Yarar?

Kart şeklinde olan kompakt SSD ler küçük ve oldukça kullanışlıdır. Bu sayede dizüstü bilgisayalara da kolaylıkla monte edilebilirler. Hantal HDD lerden sonra SSD lerin bu denli küçük ve hızlı olması, zaman zaman SSD kart olarak adlandırılmalarına vesile olmuştur.

Bilgisayar SSD Ne İşe Yarar?

Günümüzde artık harddisklerin yerine sıkça SSD bellekler kulanılıyor. Ancak, bu hızlı depolama birimi oldukça pahalı olduğundan, cihazın toplam fiyatını yükseltiyor. Bu nedenle PC ve laptoplarda genellikle düşük kapatiseli SSD ler kullanılıyor.

Bazı bilgisayarlarda Windows kurulumuna yetecek kadar SSD belleği kullanılıyor. Diğer bellek gereksinimi ise hardiskler tarafından karşılanıyor. Bu da birçok cihazda çift depolama birimi olmasını sağlıyor. “Fotoğraf, belge ve video doyaları için HDD, oyunlar için SSD hafızayı öneriyoruz.”

Solid State Drive Nedir? Açılımı

Solid state drive, SSD nin açılımıdır. Katı ve sabit kart sürücü anlamına gelir. Veri aktarmak ve almak için HDD ler gibi dönmezler. Hızlı bir depolama birimi oldukları için tercih edilirler.

SSD Kapasitesi Nedir?

SSD kapasitesi SSD nin depolama biriminin ölçüsüdür. Örneğin, 512 gb, 1 TB, 256 MB, 2 TB v.b. Takıldığı cihaza SSD nin ne kadar hafızaya sahip olduğunu gösterir.

SSD Çok Önemli Mi?

Bir bilgisayar SSD olmadan da çalışabilir. Kaliteli bir HDD takılarak uzun süre kullanılabilir. Ancak HDD ne kadar kaliteli olursa olsun, bir SDD kadar hızlı olamaz. Ancak kaliteli HDD ler kullanım ömrü ve dayanıklılık açısından standart HDD lere göre iyidir. “Detaylı bilgi için HDD alırken nelere dikkat edilmeli? yazısını okuyabilirsiniz.”

Eğer bilgisayarınızda sadece internet, sosyal medya, youtube gibi uygulamaları kullanmak istiyorsanız, SSD sizin için gerekli olmayabilir. Ancak 3 boyutlu uygulamalar kullanıyorsanız veya gelişmiş 3 boyutlu internet oyunları ilginizi çekiyorsa SSD kullanımı belirgin bir avantaj sağlayacaktır. “Detaylı bilgi için bilgisayar alırken nelere dikkat edilmeli? yazısını okuyabilirsiniz.”

Bilgisayara SSD Takmak Ne İşe Yarar?

SSD bellekler bilgisayarı hızlandırmanın en iyi yollarından biridir. SSD belleğin içindeki her veri, HDD ye göre 5 kat daha hızlı açılır. Ayrıca oyunlarda ve Windows açılışında yüksek hız belirginleşir. “İlgili yazı: bilgisayar açılmıyor!”

Esesti Nedir?

Esesti, halk arasında SSD ler için kullanılan tabirlerden biridir. Her ne kadar telaffuzu ve yazımı yanlış olsa da, ne demek olduğu birçok kişi tarafından anlaşılıyor. “Eğer bir SSD yerine güvenli bir sanal depo arıyorsanız, fikir almak için, Google Drive ne işe yarar? yazısını okuyabilirsiniz.”

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir