En İyi Epoksi Yapıştırıcı Markaları ve Çeşitleri

Türkiye’de üretilen ve ithal edilen birçok epoksi yapıştırıcı markası vardır. Peki, hangi epoksiyi kullanmalısınız? En iyi epoksi hangisidir? Epoksi yapıştırıcı çeşitleri ve en iyi epoksi markalarını açıklıyoruz. Ayrıca, epoksi türleri ve bunların nerelerde kullanıldığını detaylıca anlatıyoruz.

Epoksi Yapıştırıcı Çeşitleri

Epoksi çeşitleri.

Ev tipi amatör epoksi yapıştırıcılar en çok bilinen epoksilerdir. Bunlar, evlerde çeşitli dolgu ve yapıştırma işlerinde kullanılırlar. Bu nedenle önce ev tipi epoksilerden başlamak istiyoruz.

Evde kullanılan epoksileri, genel amaçlı epoksi yapıştırıcı, metal epoksi yapıştırıcı ve epoksi macun olarak üçe ayırmak mümkündür. Bu epoksiler, genellikler evlerde küçük tamirat işlerinde kullanılır. Sizin için hangi epoksi yapıştırıcının uygun olduğunu anlayabilmeniz için bu yapıştırıcıları biraz daha detaylandıralım.

1-Genel Amaçlı Epoksi Yapıştırıcı

Epoksi çeşitleri.

En çok kullanılan ve en çok bilinen epoksi yapıştırıcı türüdür. Genel maksatlı olarak kullanılır ve rengi genellikle şeffaftır. Metal, plastik, cam, ahşap gibi maddeleri yapıştırabilir. Evde genel maksatlı, herşeyi yapıştıran bir acil durum yapıştırıcısı bulundurmak istiyorsanız, genel amaçlı epoksi size göre olabilir. Ancak, genel maksatlı epoksinin sert malzemelerde daha iyi sonuç verdiğini hatırlatalım.

2-Epoksi Metal

Epoksi çeşitleri.

Epoksi metal, çok iyi bir metal yapıştırıcısıdır. Ancak, Türkiye’de çok az firma tarafından satışa sunulmaktadır. Çok kuvvetli bir epoksidir. Genellikle gri renktedir. Metali metale yapıştırmak başta olmak üzere, ahşap, cam, plastik gibi maddelerde de sorunsuzca kullanabilirsiniz. “Detaylı bilgi için metal yapıştırma yazısını okuyabilirsiniz.”

3-Epoksi Macun

Epoksi çeşitleri.

Macunumsu yapıdadır. Sıvı epoksi yapıştırıcılarda olduğu gibi 2 bileşen karıştırılarak kullanılır. Rengi beyaz, yeşil ve siyah olabilir. Genellikle, karışım yapıldığında rengi de değişir. Bu karışımın düzgün bir biçimde hazırlandığının işaretidir.

Epoksi macun genellikle, dolgulu yapıştırma işlerinde kullanılır. Kopan bir ahşap sandalyenin parçasını yapıştırıp, yenilemek için veya patlayan bir su borusunun deliğini doldurup yapıştırmak için kullanabilirsiniz. Evde delik su borularının veya peteklerin tamirinde kullanabilirsiniz. Silindir şeklinde veya kibrit kutusu gibi ambalajlarda satılır. “Detaylı bilgi almak için epoksi macun nedir? ve su borusu çatlak tamiri yazılarını okuyabilirsiniz”

En İyi Epoksi Yapıştırıcı Markaları

Epoksi yapıştırıcı almaya karar verdiyseniz, bazı en iyi epoksi markalarını aşağıda listeledik. “Liste kalite sıralaması değildir, karışık olarak listelenmiştir.”

  • Bison (Hollanda markası.)
  • Pattex (Alman markası.)
  • Loctite (Alman markası.)
  • Selsil (Yerli marka.)
  • Bimex (Yerli marka, yapıştırıcılar ithal.)
  • Apel (Yerli marka, bazı yapıştırıcıları ithal.)
  • 404 (Yerli yapıştırıcı markası.)
  • Akfix (Yerli yapıştırıcı markası.)
  • Vodabond (Yerli yapıştırıcı markası, bazı yapıştırıcıları ithal.)

“Ev tipi amatör epoksi yapıştırıcılar hakkında fazla bilgi için epoksi yapıştırıcı nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Diğer Epoksi Türleri

Epoksiler, hem profesyonel kullanıma uygun hem de ev kullanıcılarına da hitap eden yapıştırıcılardır. Sanayi ve inşaat sektöründe epoksinin birçok türü kullanılmaktadır. İşte bunlardan bazıları. “Ev tipi epoksileri detaylı olarak sayfanın sonunda bulabilirsiniz.”

  • Epoksi dolgu macunları. (Beton zemin ve duvar çatlakları için hızlı ve sağlam bir çözüm.)
  • Epoksi boyalar. Zemin boyamak için en uygun boyalardır. “Detaylı bilgi için zemin boyama ve beton boyama yazılarını okuyabilirsiniz.”
  • Epoksi vernikler. En dayanıklı, çizilmez vernik türlerinden biridir. Uzun ömürlüdür. “Detaylı bilgi için vernik nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”
  • Epoksi derz dolguları. Su geçirmez derz dolgusuna ihtiyacınız varsa, epoksi derzler size göre olabilir. “Detaylı bilgi için derz dolgu su geçirir mi ve derz dolgu nasıl yapılır? yazılarını okuyabilirsiniz.”
  • Epoksi su yalıtım malzemeleri. (Kimyasallara dayanıklı, uzun ömürlü su yalıtım epoksileri.)
  • Epoksi dübeller. (Kimyasal dübel olarak bilenen ağır inşaat yapıştırıcıları. Yüzlerce kiloyu taşıyabilir.)

Yukarıdaki epoksi türleri dışında bazı markalar, otomobil için özel epoksiler ve su altında kullanıma uygun epoksi yapıştırıcılarının üretimini de yapmaktadır.

Uyarılar ve Tavsiyeler

  • Epoksi yapıştırıcılar genellikle sert bir yapıda olmasına rağmen, artık esnek olanlarını da satış kanallarında görmeye başladık. Sert malzemeler için sert epoksileri, esnek malzemelerde ise esnek epoksileri kullanmak daha doğru olacaktır.
  • Epoksi yapıştırıcıları nereden satın alabilirsiniz? Yapı marketlerde, hiper marketlerde, sanal mağazalarda ve bazı hırdavatçılarda epoksi yapıştırıcılarını bulabilirsiniz.
  • Epoksilerde de üretim tarihi önemlidir. Son kullanma tarihi epoksi geçmiş yapıştırıcılar ve aşırı soğukta depolanmış epoksiler, iyi bir yapışma sağlayamaz.
  • Eski epoksi kalıntılarını çıkarmak için herhangi bir kimyasal yoktur. Sert bir metal spatula veya çekiç darbesi ile çıkarabilirsiniz.
  • Epoksilerin üzerinde yapışma süresi yazar. Ancak, epoksinin tam olarak sertleşmesi ve kuvvetli bir yapışma sağlamak için bir gün beklemek iyi bir önlem olacaktır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir