Alçı Nasıl Yapılır, Alçı Nasıl Hazırlanır?

Ufak tefek duvar tamirat işleri için alçı hazırlamak ve uygulamak zor değil. Alçıyı nasıl yapılır, alçı sıva nasıl yapılır? anlatıyoruz. Ayrıca sayfanın sonunda saten alçı nasıl hazırlanır, saten alçı nasıl yapılır? açıklıyoruz.

Alçı Nasıl Yapılır?

Alçı nasıl yapılır?

Alçıyı hazırlamak ve hazırlanan alçı karışımı ile duvaradaki delik ve çatlaklar kapatmak kolaydır. Alçı su ile karıştırılır ve spatula ile sürülerek, gerekli çatlak veya boşluklara uygulanır.

Ancak, bir duvara boydan boya alçı çekmek daha zor bir uygulamadır. Bütün duvara düzdün alçı çekmek deneyim gerektirir. Alçı, sadece boşlukları kapatmak için değil, aynı zamanda duvarı düzleştirmek için yapılan bir uygulamadır.

Alçıyı bütün duvara düzgün uygulamak, deneyimli ustaların yapabileceği bir uygulamadır. Bu deneyim sürekli alçı çekerek kazanılır. Ancak, duvardaki delik ve çatlakları kapatmak için alçı hazırlamak istiyorsanız kolay bir işlemdir.

Alçı Nasıl Hazırlanır?

Duvar tamir işleri için genellikle sıva ve saten alçı kullanılıyor. Bu iki alçı çeşidinin de hazırlık aşaması aynıdır. İşte alçı yapmak için ihtiyacınız olanlar.

  • Temiz su. Musluk suyu alçıyı hazırlamak için yeterlidir.
  • Saten veya sıva alçısı. Saten ve sıva alçılarından biridini seçin. saten alçı ince son kat alçıdır. Sıva alçı kalın alçıdır. “Detaylı bilgi almak için saten alçı nedir? ve sıva alçı nedir? yazılarını okuyabilirsiniz.”
  • Alçı malası veya spatula. Alçı malası genellikle büyük alanlar için kullanılır. Alçı spatulası ise küçük tamiratlar için yeterli olur.
  • Karışım yapmak için alçı kovası. Alçı kovaları diğer kovarda daha yumuşak ve esnektir. Bu sayede, kovanın içinde kuruyan alçı kova esnetilerek, kolayca, kırılarak çıkar.

Boyalı Duvara Alçı Yapılır Mı?

Boyalı duvara alçı yapılmaz. Ancak duvardaki delikle kapatılabilir. Boyalı duvara alçı yapmak için duvar tırtıklanmalı veya brüt beton astarı uygulanmalıdır. “Detaylı bilgi için brüt beton astar nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Sıva Alçısı Nasıl Yapılır?

Sıva alçısı nasıl yapılır?

Alçı sıva nasıl yapılır? Sıva alçısı, bir sıva çeşididir. Bu nedenle, su ile hazırlamak gerekiyor. Alçı kovasının içine ihtiyacınız kadar sıva alçı ilave edin, yavaş içine su dökün. Karıştırılarak kalın bir macun kıvamı elde edin, yüzeye mala veya spatula ile uygulayın.

Alçı sıva, yapılması kolay bir uygulamadır. Fakat, duvarda büyük bir yüzeye uygulanması gerekiyorsa, bir alçı ustasının yapması, daha hızlı ve düzgün olmasını sağlayacaktır.

Büyük miktarda sıva alçısı hazırlamak istiyorsanız, bir kürek ve 30 kg. (bir torba) sıva alçı satın almalısınız. Sıva alçıyı yere dökün, ortasını kürekle açın ve birkaç litre miktar su dökün. Suyu emdikçe ilave edin ve kalın bir macun olmasını sağlayın.

Alçı Sıva Nasıl Yapılır?

Sıva alçısı nasıl hazırlanır? Evinizde duvarlarınızda delik ve boşluklar varsa, sıva alçı ile doldurabilirsiniz. Yumruk büyüklüğünde bir deliği doldurmak için 2, 3 kg. sıva alçı yeterlidir. “Detaylı bilgi almak için duvar çatlağı tamiri yazısını da okuyabilirsiniz.”

  • Bir kova içerisine sıva alçısını koyun.
  • Üzerine 1,5 litre suyu yavaş yavaş karıştırarak ilave edin. Alçı suyu emene kadar iyice karıştırın.
  • Emdikçe su ilave edin. Kalın bir macun kıvamı elde edin.
  • Spatula veya mala ile uygulayın. (Üzerine saten alçı, astar veya boya yapmadan önce alçı sıvanın iyice kurumasını bekleyin.)
  • Kuruduktan sonra, eğer üzerine saten alçı çekmeyecekseniz, kaba kısımları spatula darbeleri ile kırabilir ve zımpara yapabilirsiniz.

Sıva Alçısı Kuruma Süresi

alçı sıva ne zaman kurur
Sıva alçı kuruma süresi

Alçı sıva kuruma süresi, sıva alçılarının kuruma süresi nedir, sıva alçı kaç günde kurur? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sıva alçıları, kalın olarak uygulanır ve büyük boşlukları kapatmak içindir. Bu da alçının kuruma süresini uzatır.

Sıva alçısının yaklaşık olarak 90 dakika çalışma süresi vardır. Bu süre içinde hazırladığınız sıva alçısını kullanmanız gerekiyor. Donma süresi ise, yaklaşık olarak 140 dakikadır.

Sıva alçısını ne kadar kalın uygularsanız, o kadar geç kurur. İnce çektiğiniz sıva alçısı, birkaç saatte kuruyabilir. Fakat, kalın uygulanmış bir alçı sıvanın tamamen kuruma süresi 1 günü bulabilir.

Alçı sıva kururken rengi değişir. Böylece, tamamen kuruduğunu anlayabilirsiniz. Alçı sıva tamamen kurumadan, üzerine saten alçı, astar veya boya uygulamayın!

Artan sıva alçısını, toz halinde, bir torba içinde, zemine temas etmeyecek şekilde saklayın. “Nemden koruyarak muhafaza edin. Nem ile temas eden alçılar zamanla taşlaşacaktır.

Sıva Alçısından Sonra Ne Yapılır?

Sıva alçısısından sonra astar uygulanıp boyanabilir. Ancak daha düzgün bir yüzey isteniyorsa, sıva alçısından sonra saten alçı uygulanır. Kuruması beklenir, astarlanır ve boyanır? Detaylı bilgi almak için astar boya nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Saten Alçı Nasıl Yapılır?

Saten alçı nasıl yapılır?

Saten alçı, ince bir alçı türüdür. Dolayısıyla amacı duvar yüzeyini pürüzsüz ve düzgün hale getirmektir. Saten alçı uygulması, en çok ustalık gerektiren alçı türüdür. Alçıyı doğu miktarda su ile karıştırarak duvara hızlı ve düzgün bir biçimde uygulamak ustalık gerektiren bir işemdir.

Saten alçı nasıl yapılır? Yukarıda saten alçı tamınında belirttiğimizi gibi saten alçıyı büyük yüzeylerde yaparken ustalık önem taşımaktadır. Saten alçıyı ne kadar büyük yüzeye uygularsanız, o kadar hata yapma olasılığınız artacaktır.

Saten alçıyı uygulamanın esas amacı, düzgün bir yüzey elde etmek olduğundan, acemice yapılmış saten alçının yüzeyde pürüz bırakması ve yüzeyin girinti ve çıkıntılı olması istenen bir sonuç olmayacaktır.

Alçı ustaları saten alçı çekerken bir yandan da terazi ile duvarın düzgün olup olmadığını kontrol ederler. Çünkü eğri çekilmiş saten alçı, boyanın da görünümünü etkileyecektir. Yanlış çekilmiş saten alçı boyanın dalga dalga olmasına ve çirkin görünmesine yol açar.

Saten Alçı Nasıl Hazırlanır?

Saten alçı harcı nasıl hazırlanır? Usta olmasanız bile saten alçıyı hazırlamak kolaydır. Saten alçıyı plastik, esnek bir kaba dökün, ortasını açın, içine bir miktar su koyun. Suyu saten alçıya yavaş yavaş karıştırın. Karıştırma esnasında kuruma ve sertleşme oluyorsa, tekrar su ekleyin ve yumuşak bir hamur kıvamı hazırlayın. Kalan alçının kurumaması için ihtiyacınız kadar alçı hazırlamaya çalışın.

Saten Alçıdan Önce Yüzey Hazırlığı Nasıl Yapılır?

saten alçı hazırlık
  • Saten alçısını uygulamak istediğiniz yüzey, sağlam olmalıdır. Yüzeyi toz, kir ve gevşek sıva yüzeylerinden arındırmalısınız.
  • Uygulama yüzeyi gözeneksiz ve deliksiz olmalı ve düzgün bir yüzey için beton çıkıntılarını kırmalısınız.
  • Yüzey kuru ise uygulama öncesinde hafif nemli hale getirebilirsiniz. Ayrıca, sert rüzgar ve direkt güneş ışığı alan yüzeylerde uygulama sırasında hızlı kurumaya karşı yüzeyi suya doyurun.
  • Saten alçısından önce, genellikle sıva alçısı yapılır.

Yukarıda saten alçısı uygulamadan önce yapmanız gerekenleri listeledik. Evde ufak, tefek tamiratlar için, yüzey sağlam olması kaydıyla, duvar yüzeyine direkt saten alçısı da uygulayabilirsiniz.

Saten Alçı Nasıl Uygulanır?

Saten alçı nasıl çekilir? Saten alçısı “un görünümlü” çimento esaslı, kimyasal bir tozdur. Saten alçının kıvamı nasıl olmalı? Saten alçıyı su ile karıştırarak, yumuşak bir hamur kıvamına getirip, bir mala veya spatula yardımı ile duvara sürmelisiniz.

Saten alçı kullanımı özellikle büyük duvarlarda zordur. Boydan boya, son kat saten alçısı çekmek ve alçı ile düzgün bir duvar oluşturmak ustalık gerektiren bir iştir. Tecrübe, deneyim ve gerekli eğitimleri alan alçı ustaları, saten alçısı ile kağıt gibi pürüzsüz duvarlar oluşturabilirler. Duvarların düzgünlüğü ise teraziler yardımı ile kontrol edilir. Gerekirse gerekli düzeltmeler yapılır.

Boyalı Duvara Saten Alçı Nasıl Yapılır?

Boya üzerine saten alçı nasıl yapılır? Emici olan tüm yüzeylere saten alçılar yapılır. Boyalı yüzeyler de buna dahildir. Ancak bazı boya yüzeyleri emici değildir veya az emicidir. Örneğin sentetik boyalı yüzeyler emici değildir. Ayrıca silikonlu yarı mat ve ipek mat yüzeyler de yarı emicidir.

Eğer duvarınızda senetik boya varsa saten alçıyı yapmadan önce brüt beton astarı kullanabilirsiniz. Hatta silikonlu boyalardan önce de brüt beton astarı kullanımı saten alçının çok daha iyi tutmasını sağlayacaktır.

Brüt beton astarı kullanma imkanınız yoksa, duvar yüzeyinde küçük oyuklar oluşturarak saten alçının boyalı duvara çok daha iyi tutmasını sağlayabilirsiniz. Bir keser yardımı ile 5-10-15 santimetre aralıklarla çentikler açabilirsiniz. Plastik silikonsuz boyalar ve kireçli duvarlar için brüt beton astarı astar ve çentikleme uygulamalarını yapmanıza gerek yoktur.

Saten Alçı Tamiri Nasıl Yapılır?

Saten alçı tamiri nasıl yapılır? Küçük bir alanda satel alçı tamiratı yapmanız mı gerekiyor? Şu aşamaları izleyin.

  • Duvardan soyulan boyayı mümkün olduğunca soyun fakat çok açmayın. Sadece gelen kurumuş boyayı elinizle alın.
  • Boya katmanı çok ince ise boya yapmadan önce alçı çekmeniz gerekmeyebilir. Sadece soyulan kısımların birleşim yerlerini 180 numara zımpara ile zımpara yapın.
  • Ardından sadece boyanın soyulduğu alana boyanızı sürün. Boyanın kurumasını 4-5 saat kadar bekleyin. Ardından tüm duvarı boyayın. Böylece daha az iz kalacaktır.
  • Duvardan soyulan boya derin ise saten alçıyı çekin. Kuruduktan sonra 180 numara zımpara ile zımparalayın. Sadece saten alçıyı çektiğiniz kısmı boyayın. 4-5 saat kadar kurumasını bekleyin. Ardından tüm duvarı boyayın. Böylece alçı izleri daha az belli olacaktır. Bu uygulamayı astar ile yapıp daha sonra boya yapabilirsiniz. Böylece, saten alçısı ile tamir ettiğiniz duvarlar daha az belli olacaktır.

Saten Alçıya Zımpara Nasıl Yapılır?

Saten alçı için hangi zımpara kullanılır? Alçı ustaları, saten alçı kuruduktan sonra, duvarı daha pürüzsüz hale getirmek için, genellikle 180, 150 ve 220 numara zımparalardan biri ile zımpara yapar.

Saten Alçı Nasıl Kontrol Edilir?

Saten alçı nasıl kontrol edilir? Saten alçıyı uygulamanın esas amacı düzgün bir yüzey elde etmektir. Bu kontrolü de su terazisi yardımı ile yapabilirsiniz. Saten alçıyı uygularken sık sık dikey ve yatay olarak su terazisi ile kontrol edin. Böylece gerekli düzeltmeleri yapabilirsiniz.

Ayrıca, alçınızı bitirdikten sonra yüzeye hem yakından bakarak hem de dokunarak kontrol edebilirsiniz. Kontrol sonrasında gerekli ufak tefek pürüzleri 180, 200 veya 220 numara zımpara ile düzeltebilirsiniz. Kenar kısımlarda oluşan fazlalıkları bir spatula ile kırabilirsiniz.

Saten Alçı Ne Kadar Sürede Kurur?

Saten alçı ne kadar sürede kurur, saten alçı ne zaman kurur? Saten alçının kuruma süresi, uygulama kalınlığına bağlıdır. Yani saten alçı ne kadar kalın uygulanırsa o kadar geç kurur. Ayrıca, ortam sıcaklığı da saten alçının kurumasında önemli bir etkendir.

Saten Alçı Kuruma Süresi

Saten alçı kaç günde, kaç saatte, kaç dakikada kurur? Ortalama bir süre vermek gerekirse; evde ince bir kat saten alçı uygulamasının kuruma süresi birkaç saattir. Fakat kalın uygulanmış saten alçının kuruma süresi 24 saati bulabilir. Alçının ilk uygulama yapıldığındaki rengi ile kuruduğundaki rengi farklıdır. Kurudukça rengi değişir. Bu sayede, alçının kuruyup kurumadığını renginden anlayabilirsiniz.

Saten Alçı Nasıl Çabuk Kurur?

Saten alçıyı kurutmak için özel bir çaba sarf etmenize gerek yoktur. Zamanla hava ile kuruyacaktır. Fakat, acil bir iş için hızlı kurutmanız gerekiyorsa, saten alçıyı mümkün olduğunca ince uygulamaya çalışın. Böylece daha hızlı kuruyacaktır. Ayrıca, ortam ısısını artırarak da saten alçının daha hızlı kurumasını sağlayabilirsiniz. Saten alçı iyice kurumadan, üzerine astar, boya v.b. bir uygulama yapmayın!

Saten Alçı Kurumadan Boya Yapılır mı?

Kalın sürülen alçının kuruması 1 günü bulabilir. Fakat ince çekilmiş saten alçısı, ortamın ısısına bağlı olarak birkaç saatte kuruyabilir. Saten alçı kurumadan boya yapılmaz. Alçının kuruma süresini beklemeden, herhangi bir astar veya boya uygulaması yapmayın.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir