Yağlı Boya Nasıl Yapılır, Nasıl Kullanılır?

Doğru fırça ve rulo kullanımı yağlı boya uygulamasında önem taşımaktadır. Yağlı boyada mat, parlak ve yarımat olanlarının uygulaması aynıdır. Yağlı boya nasıl yapılır, nasıl uygulanır? detaylıca açıklıyoruz. Ayrıca yağlı boyanın hazırlığı ve inceltilmesi hakkında detaylı bilgiler veriyoruz.

Yağlı Boya Nasıl Yapılır?

Yağlı boya nasıl yapılır?

Yağlı boyaları yaparken, yüzey hazırlığı, inceltme oranına ve katlar arası bekleme süresine çok dikkat etmek gerekiyor. Önce, yağlı boyanın hazırlanması ile başlıyoruz.

Yağlı Boya Nasıl Hazırlanır?

  • Yağlı boyayı geniş bir kaba boşaltın.
  • Üzerine yaklaşık olarak %15 sentetik tiner ilave edin. (Boya tabancası ile uygulama yapacaksanız, %25-30 tiner ilave edebilirsiniz.)
  • Yağlı boyanız 0.75lt, 2,5lt. ise 5 dakika; 7,5 litre veya 15 litre ise, en az 10 dakika karıştırın. Karıştırmak için, metal, plastik veya ahşap bir karıştırma çubuğu kullanabilirsiniz. Ayrıca, yağlı boya büyük ise matkap ucuna takılan karıştırma aparatlarını kullanabilirsiniz.
  • Yağlı boyanızı ihtiyacınız kadar inceltin. Kullanmadığınız yağlı boyayı inceltmeyin ki, uzun süre saklayabilesiniz.
  • İncelttiğiniz yağlı boyayı kısa sürede kullanmaya çalışın. Eğer, birkaç gün veya birkaç hafta sonra tekrar kullanmak isterseniz, bir çubuk ile tekrar karıştırın. Tineri az ise tekrar ilave edin.

Yağlı Boya Nasıl Kullanılır?

Yağlı boya nasıl kullanılır?

Yağlı boyayı nerede kullanırsanız kullanın, katlar arası bekleme süresine dikkat etmelisiniz. Ayrıca, sadece sentetik tiner ile inceltmelisiniz. Doğru fırça ve rulo seçimi de yağlı boya kullanımında önem taşımaktadır. Yağlı boya yaparken kısa ipli rulo veya kıl fırça kullanabilirsiniz. Parlaklığı nasıl olursa olsun, “parlak, yarı mat veya mat” yağlı boyaların kullanılışı aynıdır.

Yağlı boyaları fırça, rulo veya boya tabancası ile kullanabilirsiniz. Fırça girintili yerlere ulaşabilir. Düzgün zeminlerde kaliteli bir rulo kullanmak daha iyi sonuç verir. Boya tabancası ise yağlı boyanın kullanımını hızlandırır. Yağlı boya ile metal, ahşap ve plastik boyayabilirsiniz. “Detaylı bilgi almak için ahşap nasıl boyanır? ve metal boyama yazılarını okuyabilirsiniz. Yağlı boyanın kullanımını aşağıda sırası ile açıkladık.

  1. Yüzeyi Temizleyin

    Yağlı boyayı kullanacağınız yüzeyde, kir pas ve yağ varsa temizleyin ve kuru olmasını sağlayın.

  2. Macunlayın

    Yağlı boya tamiratları için genellikle yağlı boya ile aynı cins olan sentetik macun kullanılır. Yağlı boya yapacağınız yüzeyde çatlak ve delikler varsa, sentetik macun ile doldurun. “Eğer yağlı boya ile ahşap boyamayı düşünüyorsanız, ahşap macunu nasıl yapılır? ve akrilik boya nerelerde kullanılır? yazıları da faydalı olabilir.”

  3. Macunun Kurumasını Bekleyin

    Sentetik macunlar yağlı boyalar gibi geç kurur. İnce yapıldıysa birkaç saat, kalın yapıldıysa sentetik macunun kuruması bir gün sürebilir. Kuruyan macunun rengi değişir. Ancak, daha hızlı kuruyan bir macun isterseniz, akrilik macunları da kullanabilirsiniz. Hangi tip macun kullanırsanız kullanın, yağlı boyayı yapmadan önce iyice kurumasını bekleyin.

  4. 1 Kat Astar Uygulayın

    Yağlı boya sentetik olduğu için yağlı boyayı kullanmadan önce sentetik astar kullanmalısınız. Yağlı boya, çok yapışkan ve örtücü bir boyadır. Genellikle astarsız kullanılır. Ancak astar, yağlı boyanın çok daha iyi yapışmasını sağlar ve alt rengin kolay kapanmasına yardımcı olur. “Detaylı bilgi almak için astar boya nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

  5. Astarın Kurumasını Bekleyin

    Sentetik astarın kuruması bir gün sürer. Yağlı boyayı uygulamadan önce astarın kurumasını beklemelisiniz. Aksi halde astar kurumadığı için yağlı boya da kurumaz ve kokusu çok uzun süre geçmez. “Detaylı bilgi almak için boya kaç saatte kurur? ve boya kokusu nasıl geçer? yazılarını okuyabilirsiniz.”

  6. 1 Kat Yağlı Boya Uygulayın

    Sentetik astar kuruduktan sonra bir kat yağlı boyayı saten rulosu ile uygulayın. Yağlı boyaların kullanımında rulo ipi uzunluğu ve rulonun kalitesi çok önemlidir. Yağlı boyalar genellikle kısa ipli saten rulosu ile yapılır. “Detaylı bilgi almak için boya rulosu çeşitleri yazısını okuyabilirsiniz.”

  7. 24 Saat İlk Katın Kurumasını Bekleyin

    Yağlı boya iyi tutunan ve iyi kapatan bir boyadır. Ancak, kuruma süresi uzundur. Yağlı boyanın kuruması bir gün sürer. Kesinlikle ilk kat kurumadan ikinci kat yağlı boyayı yapmayın. Aksi halde haftalarca, aylarca boya kokusu çıkmaz. “Eğer yağlı boya yerine kokusuz bir boya düşünüyorsanız, kokusuz boya yazısını okuyabilirsiniz.”

  8. İkinci Katı Uygulayın

    İkinci kat, yağlı boyada en önemli kattır. Doğru rulo kullanılmazsa, fırça ve rulo izi kalabilir. Boyama hataları görünebilir. “Detaylı bilgi almak için fırça izi nasıl yok edilir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Sıkça Sorulan Sorular

Aşağıda yağlı boyaların kulanımı ile ilgili merak edilen soruları yanıtladık. Diğer sorularınızı yorum yaparak sorabilirsiniz.

Yağlı Boya Nasıl İnceltilir?

Yağlı boya inceltme

Yağlı boyaların inceltilmesi genel olarak sentetik tiner ile yapılır. Üretici markalar, kendi ürünü için en uygun inceltme oranını ambalajının arkasında belirtmiştir. Fakat, inceltme oranı tüm markalarda benzerlik gösterir.

Yağlı boyanın tiner ile inceltme oranı, her markada ambalajının arkasında yazar. Bu oran yaklaşık olarak %15 dir. Sentetik tineri, yağlı boyaya katarak iyice karıştırın.

Yağlı Boya Neyle İnceltilir?

Yağlı boya neyle inceltilir? Yağlı boyaların diğer adı sentetik boyalardır. Dolayısıyla sentetik tiner ile inceltmek gerekiyor. Ayrıca, yağlı boyayı inceltmek için kokusuz tiner ve terebentin de kullanabilirsiniz.

Yağlı Boya Tinerle Nasıl İnceltilir?

Eğer yağlı boyayı nasıl incelteceğinizden emin değilseniz, %10 dan fazla tiner kullanmayın. Ayrıca, “pistol” boya tabancası ile boyama yapacaksanız, ilave olarak daha fazla tiner karıştırabilirsiniz. (%20-%30) “İlgili yazı: boya tabancası tavsiyesi

Yağlı Duvar Boyası Nasıl İnceltilir?

Yağlı duvar boyaları da diğer yağlı boyalar ile aynıdır. Sadece parlaklıkları farklıdır. (Yarı mat) Bu nedenle, inceltme oranını da yine %15-%25 arası yapabilirsiniz.

Yağlı duvar boyasına ne kadar az tiner katarsanız, o kadar iyi kapatacaktır. Fakat, rulonun rahat dönmesi için de bir miktar tiner gereklidir. “Katlar arası en az 24 saat beklemeyi ihmal etmeyin.”

Yağlı Boya Tinersiz Kullanılır Mı?

yağlı boyaya ne katılır

Yağlı boyalar tinersiz kullanılır mı? Evet, yağlı boyanızı tinersiz de kullanabilirsiniz. Böylece, boyanın örtme gücü artacak fakat, kuruma süresi uzayacaktır. Ayrıca, rulonun rahat dönmesi için tiner kullanabilirsiniz.

Yağlı Boyaya Neden Tiner Katılır?

Yağlı boyalara neden tiner katılır? Türkiye’de yağlı boyalar tiner ile inceltilerek kullanılıyor. Üretici firmalar bir miktar tiner ilave etmeyi öneriyor. Böylece, kalın olan yağlı boyalar, daha sıvı bir hal alarak daha rahat sürülebilir ve daha hızlı kurur.

Tiner, özellikle rulo kullanımında rulonun daha rahat dönmesini sağlar. Tabanca kullanımında ise, yağlı boyanın boya tabancasından daha rahat geçmesi sağlar. Fakat, tiner ile yağlı boyanın örtme gücü bir miktar düşecektir.

Yağlı Boyaya Su Katılır Mı?

Yağlı boyalara su ilave edilmez. Su ilavesi, yağlı boyayı bozacak ve ayrışmasına neden olacaktır. Ayrıca, yağlı boya uygulanacak yüzeyde tutunma problemleri ortaya çıkarır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir